Mandarynkowiec
Placek zrobiłam po zmodyfikowaniu tradycyjnego placka maślankowego, gdzie zmieniłam ilość składników, a maślankę zastąpiłam zmiksowanymi mandarynkami.
Najpierw przygotowujemy mus z mandarynek.
6-7 mandarynek z cienką skórką (około 450-500 g )
Całe mandarynki ze skórką zalewamy wrzątkiem. Od momentu zagotowania gotujemy 35- 40 minut, zlewamy wodę i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Po czym miksujemy blenderem lub mielimy.
składniki ciasta;
3 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 szklanki musu z mandarynek
3/4 szklanki oleju
3 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, oraz pozostałe „mokre” składniki, wszystko ucieramy i wlewamy do tortownicy o średnicy 28 cm, lub do prostokątnej blaszki 38 cm x 26 cm ( uprzednio wysmarowanej i wysypanej bułką tartą)
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut.
Po upieczeniu można polać lukrem.
Ważne;
Mandarynki muszą mieć bardzo cieniutką skórkę, inaczej placek wyjdzie gorzkawy.
Przepis na to ciasto podawałam również w programie „Ewa Gotuje”