Surówka ze świeżego ogórka w sosie słodko kwaśnym
Surówka nadaje się do obiadu i na grilla.
0,5 kg świeżych ogórków
200 g obranej cebuli
1 średnia obrana marchewka
1 łyżeczka soli
pieprz
Ogórki dokładnie umyć i poszatkować wraz ze skórką na cienkie plastry, następnie wymieszać z 1 łyżeczką soli i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie przełożyć ogórki na sito i zostawić na 1 godzinę aby ściekła woda.
Następnie do ogórków dodać pokrojoną w piórka cebulę i startą na dużych oczkach marchewkę
Całość wymieszać z sosem, doprawić pieprzem i w razie konieczności odrobiną soli.
Surówkę odstawić na godzinę do przegryzienia.
Sos;
3 łyżki wody z ogórków ( około 30 ml )
3 łyżki octu ryżowego
1 kopiasta łyżeczka cukru
Polecam również;
Surówkę z młodej kapusty z koperkiem
Sałata lodowa z gyrosem i sosem czosnkowym
Sałatka ziemniaczana ze świeżym ogórkiem