Sałatka brokułowa z fasolą i kukurydzą
1 duży brokuł
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
3 ząbki czosnku-przeciśniętego przez praskę
4 łyżki majonezu
odrobina soli
1 łyżeczka przyprawy do zup w płynie (typu maggi)
pieprz
Brokuł ugotować w osolonej wodzie około 5 minut z dodatkiem pół łyżeczki cukru, po czym odcedzić i odstawić do wystygnięcia.
Kurczaka pokroić w kosteczkę, a następnie podsmażyć na oleju (lub ugotować)
Do miski włożyć pokrojony na mniejsze kawałki brokuł, dodać resztę składników oraz czosnek.
Wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem i obowiązkowo maggi które daje niepowtarzalny smak tej sałatce.
Sałatki ;
Sałatka porowa z warzywami i jabłkiem
Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem
Sałatka ziemniaczana ze świeżym ogórkiem
Sałatka brokułowo pomidorowa z jajkiem
Sałata lodowa z gyrosem i sosem czosnkowym
Hekele – śląska sałatka śledziowa
Sałatka makaronowa z bobem i serem feta
Prosta sałatka z mortadeli lub innej wędliny
Prosta sałatka z makaronu w kształcie ryżu
Sałatka ziemniaczana ze śmietaną
Surówki
Surówka z młodej kapusty z koperkiem
Surówka z białej kapusty w słodko – kwaśnym sosie
Sałata z pomidorami i mozzarellą