Sałatka brokułowa z fasolą i kukurydzą

 

1 duży brokuł
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
3 ząbki czosnku-przeciśniętego przez praskę
4 łyżki majonezu
odrobina soli
1 łyżeczka przyprawy do zup w płynie (typu maggi)
pieprz

Brokuł ugotować w osolonej wodzie około 5 minut z dodatkiem pół łyżeczki cukru, po czym odcedzić i odstawić do wystygnięcia.
Kurczaka pokroić w kosteczkę, a następnie podsmażyć na oleju (lub ugotować)

Do miski włożyć pokrojony na mniejsze kawałki brokuł, dodać resztę składników oraz czosnek.
Wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem i obowiązkowo maggi które daje niepowtarzalny smak tej sałatce.

 

Sałatki ;

Sałatka porowa z warzywami i jabłkiem

Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem

Sałatka ziemniaczana ze świeżym ogórkiem

Sałatka z ogórków kiszonych

Sałatka z marynowanych śledzi

Sałatka z selera naciowego

Sałatka brokułowo pomidorowa z jajkiem

Sałata lodowa z gyrosem i sosem czosnkowym

Hekele – śląska sałatka śledziowa

Sałatka makaronowa z bobem i serem feta

Prosta sałatka z mortadeli lub innej wędliny

Prosta sałatka z makaronu w kształcie ryżu

Sałatka z tortellini

Sałatka ziemniaczana ze śmietaną

Cukinia w śmietanie

Brukiew na ciepło

 

Surówki

Zielona sałata po śląsku

Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Surówka z białej kapusty w słodko – kwaśnym sosie

Sałata z pomidorami i mozzarellą