Sałata lodowa z gyrosem i sosem czosnkowym
1 sałata lodowa (lub mała kapusta pekińska)
2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
150 g sera feta
1 mała puszka kukurydzy
1 mały świeży ogórek
1 mały por ( lub cebula )
8 rzodkiewek
8 pomidorków koktajlowych
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i dusimy w niewielkiej ilości wody.
Gdy woda z mięsa jeszcze całkowicie nie wyparowała, wsypujemy przyprawę gyros i jeszcze chwilkę dusimy aż cała woda zniknie.
Do miski wkładamy pokrojoną na małe kawałeczki sałatę, na to pokrojony w półplasterki ogórek oraz por, następnie dajemy pokrojoną w plastry rzodkiewkę, wsypujemy kukurydzę, mięso oraz kawałeczki fety.
(Można dodać również pokrojone oliwki, czerwoną paprykę)
Całość ozdabiamy połówkami pomidorków koktajlowych i polewamy sosem czosnkowym
Sos czosnkowy;
200 g gęstego jogurtu
200 g gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka cukru
2 duże ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę )
sól i pieprz do smaku
(można jeszcze dodać łyżeczkę posiekanego koperku)
Wszystko dokładnie wymieszać.
Można zrobić sos nieco inny, bez majonezu i śmietany.
400 g gęstego jogurtu
150 g serka puszystego śmietankowego z czosnkiem
1 łyżeczka cukru
1 przyprawa do tzatzików ( lub 2 małe przeciśnięte ząbki czosnku)
sól, pieprz do smaku
Wszystko dokładnie wymieszać