Sałata lodowa z gyrosem i sosem czosnkowym

IMG_6628

1 sałata lodowa (lub mała kapusta pekińska)

2 pojedyncze piersi z kurczaka

2 łyżeczki przyprawy do gyrosa

150 g sera feta

1 mała puszka kukurydzy

1 mały świeży ogórek

1 mały por ( lub cebula )

8 rzodkiewek

8 pomidorków koktajlowych

Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i dusimy w niewielkiej ilości wody.

Gdy woda z mięsa jeszcze całkowicie nie wyparowała, wsypujemy przyprawę gyros i jeszcze chwilkę dusimy aż cała woda zniknie.

Do miski wkładamy pokrojoną na małe kawałeczki sałatę, na to pokrojony w półplasterki ogórek oraz por, następnie dajemy pokrojoną w plastry rzodkiewkę, wsypujemy kukurydzę, mięso oraz kawałeczki fety.

(Można dodać również pokrojone oliwki, czerwoną paprykę)

Całość ozdabiamy połówkami pomidorków koktajlowych i polewamy sosem czosnkowym

 

Sos czosnkowy;

200 g gęstego jogurtu

200 g gęstej kwaśnej śmietany

2 łyżki majonezu

1 łyżeczka cukru

2 duże ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę )

sól i pieprz do smaku

(można jeszcze dodać łyżeczkę posiekanego koperku)

Wszystko dokładnie wymieszać.

 

Można zrobić sos nieco inny, bez majonezu i śmietany.

400 g gęstego jogurtu

150 g serka puszystego śmietankowego z czosnkiem

1 łyżeczka cukru

1 przyprawa do tzatzików ( lub 2 małe przeciśnięte ząbki czosnku)

sól, pieprz do smaku

Wszystko dokładnie wymieszać

 

IMG_6647