Kotlety rybne z warzywami
Użyłam mrożonego mintaja w kostce, którego po rozmrożeniu odsączyłam na ręczniku papierowym.
Kotlety można również upiec w piekarniku w wersji bezglutenowej jako burgery rybne. Wtedy zamiast bułki tartej dajemy 3 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane). Panierujemy dodatkowo w jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych, układamy na papierze pergaminowym.Następnie skrapiamy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, następnie przewracamy na drugą stronę i ponownie pieczemy przez 15 minut (grzanie górne i dolne)
Smażone na patelni;
Składniki;
500 g – 600 dowolnej ryby bez ości ( waga po rozmrożeniu )
2,5 łyżki kaszy manny
300 – 400 g włoszczyzny startej lub w słupkach ( użyłam mrożonej )
1 duża cebula
1 łyżeczka przyprawy do ryb
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 średnie jajka
1 łyżka oleju
sól
pieprz
( można dodać również posiekane 2 ząbki czosnku )
Dodatkowo;
bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Filety zmielić lub zmiksować blenderem.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, następnie dodać włoszczyznę i smażyć aż warzywa zmiękną.
Wystudzone warzywa, oraz pozostałe składniki, zagnieść z rybą i doprawić.
Masę odstawić na 30 minut aż kasza manna napęcznieje.
Następnie formować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z obu stron.