Kotlety rybne z warzywami

Użyłam mrożonego mintaja w kostce, którego po rozmrożeniu odsączyłam na ręczniku papierowym.

Składniki;

500 g dowolnej ryby bez ości ( waga po rozmrożeniu )

2,5 łyżki kaszy manny

300 g włoszczyzny startej lub w słupkach ( użyłam mrożonej )

1 duża cebula

1 łyżeczka przyprawy do ryb

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 średnie jajka

1 łyżka oleju

sól

pieprz

( można dodać również posiekane 2 ząbki czosnku )

 

Dodatkowo;

bułka tarta do panierki

olej do smażenia

 

Filety zmielić lub zmiksować blenderem.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, następnie dodać włoszczyznę i smażyć aż warzywa zmiękną.

Wystudzone warzywa, oraz pozostałe składniki, zagnieść z rybą i doprawić.

Masę odstawić na 30 minut aż kasza manna napęcznieje.

Następnie formować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z obu stron.