Zupa cebulowa
1kg cebuli
1 kopiasta łyżeczka cukru ( najlepiej brązowy )
1 kopiasta łyżka masła
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
3 ząbki czosnku
2 litry bulionu ( użyłam wołowego )
125 ml białego wina
sól
pieprz
W garnku roztopić masło z olejem, dodać obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę, odrobinę soli i cukier. Cebulę smażyć aż będzie lekko brązowa, następnie wsypać tymianek i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Po chwili wlać wino i gotować aż alkohol częściowo wyparuje.
Na końcu wlać gorący bulion i gotować pod przykryciem około 20 minut, po czym doprawić solą i pieprzem.
Podawać z pieczonymi grzankami z roztopionym żółtym serem
Do zrobienia grzanek potrzeba;
1 dużą bagietkę
około 200 g żółtego startego sera ( lub w plastrach )
Bagietkę pokroić w plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, następnie posypać tartym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 200° C, do momentu aż brzegi grzanek zaczną się rumienić.