Zupa cebulowa

1kg cebuli

1 kopiasta łyżeczka cukru ( najlepiej brązowy )

1 kopiasta łyżka masła

2 łyżki oleju

1 płaska łyżeczka suszonego tymianku

3 ząbki czosnku

2 litry bulionu ( użyłam wołowego )

125 ml białego wina

sól

pieprz

 

W garnku roztopić masło z olejem, dodać obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę, odrobinę soli i cukier. Cebulę smażyć aż będzie lekko brązowa, następnie wsypać tymianek i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Po chwili wlać wino i gotować aż alkohol częściowo wyparuje.

Na końcu wlać gorący bulion i gotować pod przykryciem około 20 minut, po czym doprawić solą i pieprzem.

Podawać z pieczonymi grzankami z roztopionym żółtym serem

 

Do zrobienia grzanek potrzeba;

1 dużą bagietkę

około 200 g żółtego startego sera ( lub w plastrach )

Bagietkę pokroić w plastry i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, następnie posypać tartym serem i piec w piekarniku nagrzanym do 200° C, do momentu aż brzegi grzanek zaczną się rumienić.