Roladki z kurczaka nadziewane szparagami i szynką w sosie gorgonzola
Przepis dla czterech osób.
4 nieduże pojedyncze piersi
4 plastry wędzonej gotowanej szynki
12 młodych cienkich zielonych szparagów ( około 450 g )
sól
pieprz
Do sosu potrzeba;
350 ml słodkiej śmietany 30 %
150 sera gorgonzola ( lub nieco więcej )
1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Śmietanę wlać do rondelka, dodać pokruszony ser i podgrzewać na małym płomieniu aż ser się rozpuści, na koniec doprawić gałką, pieprzem i solą.
Wykonanie;
Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końce.
Każdą pierś rozbić na płat, lekko oprószyć solą i pieprzem, następnie położyć plaster szynki, 3 szparagi i zawinąć.
Zawiniętą stroną ułożyć w naczyniu, lekko oprószyć pieprzem i przykryć folią aluminiową.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 ° C na około 30 minut.
Po tym czasie folię ściągnąć, polać roladki sosem serowym i ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut bez przykrycia.