Roladki z kurczaka nadziewane szparagami i szynką w sosie gorgonzola

Przepis dla czterech osób.

 

4 nieduże pojedyncze piersi

4 plastry wędzonej gotowanej szynki

12 młodych cienkich zielonych szparagów ( około 450 g )

sól

pieprz

 

Do sosu potrzeba;

350 ml słodkiej śmietany 30 %

150 sera gorgonzola ( lub nieco więcej )

1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

sól i pieprz

Śmietanę wlać do rondelka, dodać pokruszony ser i podgrzewać na małym płomieniu aż ser się rozpuści, na koniec doprawić gałką, pieprzem i solą.

 

Wykonanie;

Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końce.

Każdą pierś rozbić na płat, lekko oprószyć solą i pieprzem, następnie położyć plaster szynki, 3 szparagi i zawinąć.

Zawiniętą stroną ułożyć w naczyniu, lekko oprószyć pieprzem i przykryć folią aluminiową.

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 ° C na około 30 minut.

Po tym czasie folię ściągnąć, polać roladki sosem serowym i ponownie włożyć do piekarnika na 5 minut bez przykrycia.