Pieczona szynka z solanki

Zamiast mięsa z szynki proponuję użyć łopatki lub karkówki, mięso jest wtedy smaczniejsze, bardziej soczyste.

Przy użyciu schabu, polecam przed pieczeniem obłożyć go plastrami boczku wędzonego.

 

1,5 kg mięsa wieprzowego z szynki

Zalewa;

1 litr wody

2 płaskie łyżki soli

1,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego

1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu

5 kulek ziela angielskiego

0,5 łyżeczki mielonej kolendry

0,5 pieprzu ziołowego

2 połamane liście laurowe

3 ząbki czosnku ( pokrojone w plastry )

2 łyżeczki musztardy

 

Wszystkie składniki zalewy zagotować i wystudzić.

Następnie do wystudzonej solanki włożyć mięso, tak aby było całkowicie przykryte.

Naczynie z mięsem włożyć na 2 dni do lodówki.

W trakcie moczenia obracać mięso co parę godzin.

Po tym czasie mięso wyjąć, posypać ostrą sproszkowaną papryką, następnie włożyć do rękawa foliowego i szczelnie zawinąć.

Mięso ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika do 220 ° C na około 15 minut

Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180 ° C i piec jeszcze około 85 minut.

Tutaj mam przepis na Karkówkę po staropolsku