Pieczona szynka z solanki
Zamiast mięsa z szynki proponuję użyć łopatki lub karkówki, mięso jest wtedy smaczniejsze, bardziej soczyste.
Przy użyciu schabu, polecam przed pieczeniem obłożyć go plastrami boczku wędzonego.
1,5 kg mięsa wieprzowego z szynki
Zalewa;
1 litr wody
2 płaskie łyżki soli
1,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego
1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
5 kulek ziela angielskiego
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
0,5 pieprzu ziołowego
2 połamane liście laurowe
3 ząbki czosnku ( pokrojone w plastry )
2 łyżeczki musztardy
Wszystkie składniki zalewy zagotować i wystudzić.
Następnie do wystudzonej solanki włożyć mięso, tak aby było całkowicie przykryte.
Naczynie z mięsem włożyć na 2 dni do lodówki.
W trakcie moczenia obracać mięso co parę godzin.
Po tym czasie mięso wyjąć, posypać ostrą sproszkowaną papryką, następnie włożyć do rękawa foliowego i szczelnie zawinąć.
Mięso ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika do 220 ° C na około 15 minut
Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180 ° C i piec jeszcze około 85 minut.
Tutaj mam przepis na Karkówkę po staropolsku