Placek makowy

Placek makowy

Do masy makowej można wspać 100 g suchego mielonego maku.

Ciasto;
4 duże jajka
1 szklanka cukru
3/4 kostki masła o temperaturze pokojowej
1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo przygotować
1 puszka masy makowej
2 jajka
150 g rodzynek

Wykonanie ciasta;

Jajka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym oraz masłem.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać.
Prostokątną blaszkę o wym. 35 cm x 24 cm. wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą, następnie wlać ciasto i rozsmarować łyżką po całej powierzchni.
Masę makową wymieszać z „rozbełtanymi” jajkami, dodać rodzynki, wymieszać i ułożyć na cieście
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. około 50 minut

Podczas pieczenia masa makowa nierównomiernie opada na dno ciasta.