Młode ziemniaki pieczone w piekarniku z kotletami schabowymi i młodą kapustą
Około 2 kg młodych i małych ziemniaków
70 ml oleju
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka mielonego kminku
0,5 łyżeczki suszonego czosnku
1,5 łyżeczki soli
4 kotlety wieprzowe z kością
1 mała młoda kapusta
2 łyżki posiekanego koperku ( można pominąć )
W misce wymieszać olej z tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem, kminkiem i solą.
Następnie do marynaty wsypać umyte i wysuszone małe ziemniaki
Na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć ziemniaki ( większe przekroić na połowę)
Między ziemniaki włożyć pokrojone na 1 cm posolone plastry kapusty i polać resztką marynaty.
Całość posypać koperkiem, przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C około 50 minut.
Dodatkowo przygotować;
5 kotletów schabowych z kością
( dodałam jeszcze pierś z kurczaka )
Mięsa nie rozbijać tylko natrzeć pieprzem i lekko posolić.
Następnie kotlety usmażyć na gorącym tłuszczu przez 4 minuty z każdej strony.
Upieczone ziemniaki z kapustą po godzinie wyjąć z piekarnika, po czym położyć usmażone kotlety.
Następnie na każdym kawałku mięsa ułożyć niewielką ilość masła ziołowego z czosnkiem.
Całość włożyć ponownie do piekarnika na około 5 minut ( bez przykrycia )
Masło ziołowe z czosnkiem;
1 kostka masła
0,5 pęczka posiekanego koperku
0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki
3 małe ząbki czosnku
0,5 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Wszystko utrzeć na jednolitą masę, a resztę masła które zostanie włożyć do lodówki i zużyć do pieczywa, mięsa lub potraw z grilla.
Tutaj pokazane jest masło ziołowo – czosnkowe