Młode ziemniaki pieczone w piekarniku z kotletami schabowymi i młodą kapustą

d

Około 2 kg młodych i małych ziemniaków

70 ml oleju

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

1 łyżeczka mielonego kminku

0,5 łyżeczki suszonego czosnku

1,5 łyżeczki soli

4 kotlety wieprzowe z kością

1 mała młoda kapusta

2 łyżki posiekanego koperku ( można pominąć )

 

W misce wymieszać olej z tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem, kminkiem i solą.

Następnie do marynaty wsypać umyte i wysuszone małe ziemniaki 

Na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć ziemniaki ( większe przekroić na połowę)

Między ziemniaki włożyć pokrojone na 1 cm posolone plastry kapusty i polać resztką marynaty.

Całość posypać koperkiem, przykryć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C około 50 minut.

Dodatkowo przygotować;

5 kotletów schabowych z kością

( dodałam jeszcze pierś z kurczaka )

 

Mięsa nie rozbijać tylko natrzeć pieprzem i lekko posolić.

Następnie kotlety usmażyć na gorącym tłuszczu przez 4 minuty z każdej strony.

Upieczone ziemniaki z kapustą po godzinie wyjąć z piekarnika, po czym położyć usmażone kotlety.

Następnie na każdym kawałku mięsa ułożyć niewielką ilość masła ziołowego z czosnkiem.

Całość włożyć ponownie do piekarnika na około 5 minut ( bez przykrycia )

 

Masło ziołowe z czosnkiem;

1 kostka masła

0,5 pęczka posiekanego koperku

0,5 pęczka posiekanej natki pietruszki

3 małe ząbki czosnku

0,5 łyżeczki soli

szczypta pieprzu

Wszystko utrzeć na jednolitą masę, a resztę masła które zostanie włożyć do lodówki i zużyć do pieczywa, mięsa lub potraw z grilla.

 

d1

 

d2

 

d3

 

Tutaj pokazane jest masło ziołowo – czosnkowe