Krokiety z kiszoną kapustą i surowym mięsem
Krokiety zrobione tym sposobem są bardziej soczyste.
Farsz;
1 kg mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka)
1 kg kapusty kiszonej
2 średnie cebule pokrojone w kosteczkę
1 łyżka oleju
2 płaskie łyżeczki soli
1 spora łyżeczka pieprzu
1 łyżka sosu sojowego
Kapustę lekko posiekać i ugotować do miękkości, następnie odcedzić na durszlaku.
Cebulkę podsmażyć na oleju, na złocisty kolor
Kapustę wymieszać z mięsem i cebulą, następnie doprawić solą, sosem sojowym i mielonym pieprzem.
Naleśniki;
1 kg mąki tortowej ( typ 450 )
5 jajek ( rozmiar L )
7 łyżek oleju ( 80 ml )
4,5 szklanek mleka ( szklanka o pojemności 250 ml )
4,5 szklanek wody ( najlepiej gazowanej )
szczypta soli
Wszystkie składniki ciasta zmiksować w głębokiej misce
Odstawić ciasto na 0,5 godziny aby gluten zaczął działać.
1 szklankę surowego ciasta odlać i odstawić ( do panierki)
Patelnię przed pieczeniem pierwszego naleśnika wysmarować lekko olejem, potem już nie ma takiej potrzeby.
Na każdy usmażony naleśnik nałożyć trochę farszu i zawinąć.
Zawinięte z farszem naleśniki panierować w cieście naleśnikowym ( lub w jajku ) następnie w bułce tartej
Smażyć na gorącym oleju ze wszystkich stron i układać na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym
Blaszkę z krokietami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C (grzanie górne i dolne) na około 20 minut