Krokiety z kiszoną kapustą i surowym mięsem

 

Krokiety zrobione tym sposobem są bardziej soczyste.

 

Farsz;

1 kg mielonego mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka)

1 kg kapusty kiszonej

2 średnie cebule pokrojone w kosteczkę

1 łyżka oleju

2 płaskie łyżeczki soli

1 spora łyżeczka pieprzu

1 łyżka sosu sojowego

 

Kapustę lekko posiekać i ugotować do miękkości, następnie odcedzić na durszlaku.

Cebulkę podsmażyć na oleju, na złocisty kolor

Kapustę wymieszać z mięsem i cebulą, następnie doprawić solą, sosem sojowym i mielonym pieprzem.

 

Naleśniki;

1 kg mąki tortowej ( typ 450 )

5 jajek ( rozmiar L )

7 łyżek oleju ( 80 ml )

4,5 szklanek mleka ( szklanka o pojemności 250 ml )

4,5 szklanek wody ( najlepiej gazowanej )

szczypta soli

Wszystkie składniki ciasta zmiksować w głębokiej misce

Odstawić ciasto na 0,5 godziny aby gluten zaczął działać.

1 szklankę surowego ciasta odlać i odstawić ( do panierki)

Patelnię przed pieczeniem pierwszego naleśnika wysmarować lekko olejem, potem już nie ma takiej potrzeby.

Na każdy usmażony naleśnik nałożyć trochę farszu i zawinąć.

 

Zawinięte z farszem naleśniki panierować w cieście naleśnikowym ( lub w jajku ) następnie w bułce tartej

Smażyć na gorącym oleju ze wszystkich stron i układać na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym

Blaszkę z krokietami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C (grzanie górne i dolne) na około 20 minut

 

krook