Krokiety z kaszanką i kiszoną kapustą
Ciasto na naleśniki;
0,5 kg mąki tortowej
3 średnie jajka
4 łyżki oleju ( około 40 ml )
2,5 szklanki mleka ( opcjonalnie )
2,5 szklanki wody ( najlepiej gazowanej )
szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto i odstawić na 0,5 godz.
Patelnię przed smażeniem pierwszego naleśnika wysmarować olejem, potem smażyć już na suchej.
Farsz;
600 g kaszanki
800 g kiszonej kapusty
1 duża cebula
3 łyżeczki majeranku
3 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka oleju
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
pieprz mielony
sól
Kapustę kiszoną posiekać, zalać wodą i ugotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Po ugotowaniu odcedzić na durszlaku.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na łyżce oleju, następnie dodać kaszankę obraną z osłonki i wszystko podsmażyć.
Na końcu dodać przyprawy i doprawić solą i pieprzem.
Na każdy naleśnik nakładać 2 łyżki wystudzonego farszu, po czym zawinąć i panierować w jajku i w bułce tartej.
Smażyć na gorącym oleju z obu stron.
Podawać z czerwonym barszczem.
Tutaj mam podany przepis na;
Krokiety z kiszoną kapustą i surowym mięsem
Krokiety z farszem orientalnym