Krokiety z kaszanką i kiszoną kapustą

Ciasto na naleśniki;

0,5 kg mąki tortowej

3 średnie jajka

4 łyżki oleju ( około 40 ml )

2,5 szklanki mleka ( opcjonalnie )

2,5 szklanki wody ( najlepiej gazowanej )

szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać na gładkie ciasto i odstawić na 0,5 godz.

Patelnię przed smażeniem pierwszego naleśnika wysmarować olejem, potem smażyć już na suchej.

 

Farsz;

600 g kaszanki

800 g kiszonej kapusty

1 duża cebula

3 łyżeczki majeranku

3 łyżeczki sosu sojowego

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

1 łyżka oleju

3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

pieprz mielony

sól

Kapustę kiszoną posiekać, zalać wodą i ugotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.

Po ugotowaniu odcedzić na durszlaku.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na łyżce oleju, następnie dodać kaszankę obraną z osłonki i wszystko podsmażyć.

Na końcu dodać przyprawy i doprawić solą i pieprzem.

Na każdy naleśnik nakładać 2 łyżki wystudzonego farszu, po czym zawinąć i panierować w jajku i w bułce tartej.

Smażyć na gorącym oleju z obu stron.

Podawać z czerwonym barszczem.

 

 

Tutaj mam podany przepis na;

Krokiety z kiszoną kapustą i surowym mięsem

Krokiety z farszem orientalnym

Krokiety bez naleśników