Klopsy z kalafiora i kaszy orkiszowej
Część kotletów zrobiłam w wersji odchudzonej w piekarniku, a część usmażyłam tradycyjnie na gorącym tłuszczu.
2 nieduże kalafiory
2 torebki kaszy orkiszowej ( 200 g )
100 g startego żółtego sera
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki kaszy manny
2 jajka
1 duża cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Kalafior ugotować w osolonej wodzie i rozgnieść na durszlaku, po czym zostawić na 2 godziny aby cała woda ściekła.
Kaszę orkiszową ugotować do miękkości i odsączyć.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na złoty kolor.
Do miski włożyć odsączony kalafior, wystudzoną kaszę orkiszową, następnie dodać kaszę manną, koperek, usmażoną cebulę, surowe jajka oraz starty ser.
Całość doprawić solą , pieprzem i odstawić na 0,5 godziny aby kasza manna napęczniała
Uformować kotlety, ułożyć na naoliwionym papierze pergaminowym i piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C przez około 20 minut ( grzanie górne i dolne )
Lub obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z obu stron.