Klopsy z kalafiora i kaszy orkiszowej

klopsy-z-kalafiora-i-kaszy-orkiszowej

Część kotletów zrobiłam w wersji odchudzonej w piekarniku, a część usmażyłam tradycyjnie na gorącym tłuszczu.

2 nieduże kalafiory

2 torebki kaszy orkiszowej ( 200 g )

100 g startego żółtego sera

3 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki kaszy manny

2 jajka

1 duża cebula

2 łyżki oleju

sól, pieprz

 

Kalafior ugotować w osolonej wodzie i rozgnieść na durszlaku, po czym zostawić na 2 godziny aby cała woda ściekła.

Kaszę orkiszową ugotować do miękkości i odsączyć.

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na złoty kolor.

Do miski włożyć odsączony kalafior, wystudzoną kaszę orkiszową, następnie dodać kaszę manną, koperek, usmażoną cebulę, surowe jajka oraz starty ser.

Całość doprawić solą , pieprzem i odstawić na 0,5 godziny aby kasza manna napęczniała

Uformować kotlety, ułożyć na naoliwionym papierze pergaminowym i piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C przez około 20 minut ( grzanie górne i dolne )

Lub obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z obu stron.

klopsy-z-kalafiora-i-kaszy-orkiszowej6

klopsy-z-kalafiora-i-kaszy-orkiszowej-ceneos-1