Kotlety schabowe w cieście czosnkowym lub musztardowym
Tym którzy nie lubią czosnku, proponuję w zamian dodać dwie łyżki musztardy
1 kg schabu wieprzowego
Marynata czosnkowa;
Ketchup i musztardę w tej marynacie można pominąć
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 – 7 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka majeranku
1,5 łyżeczki vegety lub soli (używam vegety Natur )
1 łyżeczka przyprawy do zup w płynie ( można pominąć )
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka ketchupu
Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Schab pokroić na 10 plastrów i lekko rozbić tłuczkiem.
Każdy plaster mięsa obtoczyć w cieście i ułożyć w naczyniu.
Odstawić na parę godzin do lodówki (najlepiej na całą noc, wtedy mięso skruszeje)
Smażyć bez panierki na gorącym tłuszczu z obu stron.
(można obtoczyć je również w bułce tartej)
Rada;
Świeży czosnek można zamienić, na 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego.
Tym sposobem robię również karkówkę, wtedy plastry mięsa po wyjęciu z marynaty nie smażę, tylko układam na papierze pergaminowym i pieką pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st, około 1 godzinę.