Mielone z kalafiora
2 małe kalafiory
2 cebule pokrojone w kostkę
4-5 łyżek bułki tartej ( lub 4 łyżki kaszy manny )
3 jaja
sól, pieprz
3 łyżki posiekanego koperku ( niekoniecznie)
Kalafiory ugotować w osolonej wodzie, po czym utłuc na cedzaku ( niezbyt dokładnie ) i pozostawić na parę godzin aż cała woda ścieknie (najlepiej zrobić to wieczorem)
Do odsączonego kalafiora dodać cebulkę podsmażoną na jasnozłoty kolor, jajka, bułkę tartą ( lub kaszę manną )
Wszystko wymieszać, doprawiając pieprzem i solą, po czym odstawić na co najmniej 0,5 godziny.
Uformować kotleciki, następnie obtaczać w bułce tartej i piec na gorącym tłuszczu.
Są znakomite również na zimno.
Gdyby masa była za rzadka, wtedy dosypać jeszcze bułki tartej.
Bronisław Wątroba, rudzki fraszkopisarz ze Śląska, po przeczytaniu przepisu napisał go po śląsku w formie fraszki, za co bardzo dziękuję.
Karmynadle ze blumkola
Na trzi jojka dwa blumkole
Krychej w kostka dwie cebule
Tarty żymły sztyry łyżki
Pieprzu ździybko, soli czysty
Warz blumkole w słony wodzie
We durszlaku ugniyść możesz
Pora godzin dyć łodstawić
Coby z wodom mniyj sie bawić
We tygliku smoż cebula
Dosuj żymły – niy chca fulać
Posol, popieprz tyż do smaku
Niy za wiela bo „zakrakom”
Jojka wbij i miyszej trocha
Jak niy – klynknońć ci na grochach
Co z durszlaka i tyglika
Skupluj teroz – niy trza rzykać
Karmynadle ukulane?
-Toż na gorki łolyj dane
Niy piyc dugo bo przipolisz
Ślonski kuchni dyć niy smolisz!
Zjydz na gorko abo niy
Fest smakujom – to sie wiy!
.