Babka kalafiorowa z ryżem

Babka kalafiorowa z ryżem

 

1 duży kalafior (około 1 kg)
2 woreczki ugotowanego ryżu
2-3 łyżki bułki tartej
5 jajek
1 duża cebula
1 papryka
pęczek koperku
pieprz, sól, vegeta Natur

Kalafior ugotować w osolonej wodzie, po czym utłuc na cedzaku i pozostawić około 3 godziny, aż ścieknie nadmiar wody
Cebulę podsmażyć w niewielkiej ilości oleju na jasnozłoty kolor
Do utłuczonego kalafiora dodać cebulkę, ugotowany ryż, bułkę tartą, jaja, pokrojoną w kostkę paprykę oraz posiekany koperek
Wszystko wymieszać, doprawiając pieprzem, solą i vegetą
Masę włożyć do formy wysmarowanej masłem i obficie wysypanej bułką tartą.
Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.
Przed wyjęciem z formy babkę lekko podważyć nożem.