Makowiec na półkruchym cieście
Ciasto ;
400 g mąki tortowej
150 g masła o temperaturze pokojowej
150 cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na 2 nierówne części ( gdyby ciasto było zbyt kruche, wtedy dodać jeszcze odrobinę masła )
Masa makowa;
1 puszka masy makowej bez konserwantów ( 850 g )
200 g suchego maku mielonego
1 łyżka suchego budyniu
200 g bakalii
3 białka
szczypta soli
parę kropel aromatu migdałowego ( niekoniecznie )
Puszkę z makiem, suchy mak, bakalie, budyń, aromat wymieszać, następnie dodać ubite ze solą na sztywno białka i wszystko ponownie wymieszać.
Wykonanie;
Spód blaszki o wymiarach 36 x 25 cm. ( może być trochę mniejsza ) wylepić większą częścią ciasta, następnie zrobić dziury widelcem.
Na surowe ciasto wyłożyć masę makową, a pozostałą cześć ciasta rozwałkować, zrobić paski lub
wyciąć foremką gwiazdki i ułożyć na maku.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 30 minut.
Po upieczeniu wyjąć, lekko wystudzić i upieczony wzory z ciasta posmarować lekko lukrem.
Tu jest przepis na struclę makową