Makowiec na półkruchym cieście

Ciasto ;

400 g mąki tortowej

150 g masła o temperaturze pokojowej

150 cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 żółtka

 

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na 2 nierówne części ( gdyby ciasto było zbyt kruche, wtedy dodać jeszcze odrobinę masła )

 

Masa makowa;

1 puszka masy makowej bez konserwantów ( 850 g )

200 g suchego maku mielonego

1 łyżka suchego budyniu

200 g bakalii

3 białka

szczypta soli

parę kropel aromatu migdałowego ( niekoniecznie )

Puszkę z makiem, suchy mak, bakalie, budyń, aromat wymieszać, następnie dodać ubite ze solą na sztywno białka i wszystko ponownie wymieszać.

 

Wykonanie;

Spód  blaszki o wymiarach 36 x 25 cm. ( może być trochę mniejsza ) wylepić większą częścią ciasta, następnie zrobić dziury widelcem.

Na surowe ciasto wyłożyć masę makową, a pozostałą cześć ciasta rozwałkować, zrobić paski lub

wyciąć foremką gwiazdki i ułożyć na maku.

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 30 minut.

Po upieczeniu wyjąć, lekko wystudzić i upieczony wzory z ciasta posmarować lekko lukrem.

 

Tu jest przepis na struclę makową

strucla z twarogiem