Ciasto Wenus z zagęszczonym mlekiem niesłodzonym
Ciasto najczęściej jest robione z dodatkiem kremówki lub śnieżki, ja zrobiłam je w lżejszej wersji i bez zbędnej chemii.
Można je również zrobić bez pieczenia, używając zamiast biszkoptu około 250 g herbatników typu petitki.
Biszkopt;
6 jajek
6 łyżek cukru ( 140 g )
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 kopiastych łyżek mąki tortowej ( 130 g )
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
( proszek do pieczenia nie jest konieczny )
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, wsypując pod koniec ubijania partiami cukier.
Następnie dodać kolejno żółtka, na końcu wsypać przesianą mąkę tortową oraz mąkę ziemniaczaną.
Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do formy wyłożonej papierem pergaminowym ( tylko dno ) o wymiarach 25 x 36 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C około 20 minut ( grzanie górne i dolne )
Po wystygnięciu przekroić wzdłuż na 2 części.
Kokosowa posypka;
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
100 g wiórków kokosowych
Na patelni, na małym płomieniu rozpuścić masło, wsypać cukier i kokos, po czym smażyć (cały czas mieszając ) aż kokos się lekko zrumieni.
Dodatkowo;
250 g ulubionego dżemu
125 ml wody z cukrem i cytryną (do nasączenia biszkoptu )
Masa serowa;
0,5 kg mielonego białego sera ( użyłam z wiaderka )
6 łyżek cukru pudru
3 galaretki cytrynowe
0, 5 litra gorącej wody
500 g zimnego zagęszczonego mleka niesłodzonego
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego tężenia.
Ser wymieszać z cukrem pudrem.
Gdy galaretka zacznie lekko tężeć ale będzie jeszcze płynna, wtedy ubijamy zimne mleko aż do momentu gdy będzie bardzo puszyste i potroi swoją objętość.
Ubite mleko dodać do sera, po czym wlać gęstniejącą galaretkę i wymieszać.
Wykonanie;
Obie części biszkoptu nasączyć lekko posłodzoną wodą z cytryną
Gęstniejąca masę wyłożyć na jedną część biszkoptu, po czym przykryć drugą częścią.
Wierzch ciasta posmarować dżemem i posypać wystudzoną kokosową posypką.
Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.
Rada;
Aby biszkopt nie opadł, trzeba zaraz po upieczeniu wyjąć go z piekarnika i szybko nożem odkroić ciasto od brzegów formy, następnie gorący przerzucić o 180 stopni (czyli do góry dnem) na jakiś papier i ostrożnie zdjąć formę.
Drugą metodą jest zrzucenie formy z gorącym biszkoptem na podłogę z wysokości około 0,5 metra ( podłogę zabezpieczyć ręcznikiem )