Gołąbki cygańskie bez smażenia, w sosie pomidorowym i kaszą gryczaną
Z podanego przepisu wychodzi 21 dużych gołąbków
1,5 kg poszatkowanej białej kapusty ( 1 mała główka )
1 kopiasta łyżka soli.
Poszatkowaną kapustę wymieszać z solą i odstawić na 2 godziny, następnie dobrze odcisnąć w dłoniach.
Sos pomidorowy;
1 butelka passaty pomidorowej ( 700 g )
400 ml niesolonego bulionu ( lub wody )
1 kopiasta łyżeczka suszonej bazylii
2 posiekane ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Wszystko wymieszać.
Dodatkowo przygotować;
1 kg chudego mielonego mięsa wieprzowego
3 ugotowane woreczki kaszy gryczanej ( lub ryżu )
4 łyżki suchej kaszy manny
4 jajka
1 duża cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki posiekanego czosnku
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz
Do mięsa dodać odciśniętą kapustę oraz pozostałe składniki.
Wszystko doprawić solą i pieprzem, po czym odstawić na co najmniej 0,5 godziny.
Po tym czasie zwilżonymi dłońmi formować owalne porcje i układać je obok siebie w dużym prostokątnym naczyniu ( lub na blaszce z wyposażenia piekarnika)
Następnie wszystko zalać sosem pomidorowym.
Całość bez przykrycia włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C, na 45 minut (grzanie górne i dolne)
Na tej stronie podałam gołąbki z kapustą kiszoną