Gołąbki cygańskie bez smażenia, w sosie pomidorowym i kaszą gryczaną

Z podanego przepisu wychodzi 21 dużych gołąbków

 

1,5 kg poszatkowanej białej kapusty ( 1 mała główka )

1 kopiasta łyżka soli.

Poszatkowaną kapustę wymieszać z solą i odstawić na 2 godziny, następnie dobrze odcisnąć w dłoniach.

 

Sos pomidorowy;

1 butelka passaty pomidorowej ( 700 g )

400 ml niesolonego bulionu ( lub wody )

1 kopiasta łyżeczka suszonej bazylii

2 posiekane ząbki czosnku

1 płaska łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

 

Wszystko wymieszać.

Dodatkowo przygotować;

1 kg chudego mielonego mięsa wieprzowego

3 ugotowane woreczki kaszy gryczanej

4 łyżki suchej kaszy manny

4 jajka

1 duża cebula pokrojona w kostkę

3 ząbki posiekanego czosnku

1 łyżka sosu sojowego

sól i pieprz

 

Do mięsa dodać odciśniętą kapustę oraz pozostałe składniki.

Wszystko doprawić solą i pieprzem, po czym odstawić na co najmniej 0,5 godziny.

Po tym czasie zwilżonymi dłońmi formować owalne porcje i układać je obok siebie w dużym prostokątnym naczyniu ( lub na blaszce z wyposażenia piekarnika)

Następnie wszystko zalać sosem pomidorowym.

Całość bez przykrycia włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C, na 45 minut (grzanie górne i dolne)

 

Na tej stronie podałam  gołąbki z kapustą kiszoną