Klopsy z karkówki i boczku wędzonego na kiszonej kapuście

klopsy-z-karkowki-i-boczku-wedzonego-na-kiszonej-kapuscie2

Klopsy;

800 g wieprzowej karkówki

400 g surowego boczku wędzonego ( chudego)

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki musztardy

7 łyżek bułki tartej ( około 90 g )

3 łyżeczki majeranku

1 łyżeczka soli

1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu

1 duża cebula

 

Boczek, karkówkę, cebulę oraz czosnek zmielić, po czym dodać pozostałe składniki.

Całość dobrze wymieszać i uformować 9 dużych ( lub 12 mniejszych ) klopsów.

 

Dodatkowo;

1 kg kiszonej kapusty z marchewką

1 duża cebula pokrojona w kostkę

1 płaska łyżeczka cukru ( gdy kapusta jest zbyt kwaśna )

0, 5 łyżeczki mielonego pieprzu

0, 5 łyżeczki mielonego kminku ( można pominąć )

150 ml zimnej wody

Kapustę posiekać, dodać cebulę, cukier, pieprz i kminek, następnie wszystko wymieszać i rozłożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym.

Następnie do kapusty wlać wodę i ułożyć klopsy

Całość bez przykrycia włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° na około 30 minut

( grzanie górne i dolne )

Ważne;

Do rozłożenia kapusty najlepiej użyć większego naczynia, tak aby nie miała ona zbyt grubej warstwy, ponieważ czas pieczenia klopsów nie jest długi.

klopsy-z-karkowki-i-boczku-wedzonego-na-kiszonej-kapuscie31

klopsy-z-karkowki-i-boczku-wedzonego-na-kiszonej-kapuscie-przed-wlozeniem-do-piekarnika

  • Aga

    konkretny obiadek 🙂

  • Stanislawa

    Bardzo podobają mi się Pani przepisy

    • Weronika Chilmon

      Dziękuję i serdecznie pozdrawiam 🙂

  • Stanislawa

    Fajny przepis