Klopsy z karkówki i boczku wędzonego na kiszonej kapuście
Klopsy;
800 g wieprzowej karkówki
400 g surowego boczku wędzonego ( chudego)
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy
7 łyżek bułki tartej ( około 90 g )
3 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
1 duża cebula
Boczek, karkówkę, cebulę oraz czosnek zmielić, po czym dodać pozostałe składniki.
Całość dobrze wymieszać i uformować 9 dużych ( lub 12 mniejszych ) klopsów.
Dodatkowo;
1 kg kiszonej kapusty z marchewką
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1 płaska łyżeczka cukru ( gdy kapusta jest zbyt kwaśna )
0, 5 łyżeczki mielonego pieprzu
0, 5 łyżeczki mielonego kminku ( można pominąć )
150 ml zimnej wody
Kapustę posiekać, dodać cebulę, cukier, pieprz i kminek, następnie wszystko wymieszać i rozłożyć na blaszce lub naczyniu żaroodpornym.
Następnie do kapusty wlać wodę i ułożyć klopsy
Całość bez przykrycia włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° na około 30 minut
( grzanie górne i dolne )
Ważne;
Do rozłożenia kapusty najlepiej użyć większego naczynia, tak aby nie miała ona zbyt grubej warstwy, ponieważ czas pieczenia klopsów nie jest długi.