Ciasto z orzechami i pieczoną masą kajmakową
Przepis na pieczoną masę kajmakową jest moim nowatorskim pomysłem.
Ciasto ;
1,5 szklanki mąki tortowej ( 240 g )
0,5 szklanki cukru pudru ( 60 g )
100 g masła o temperaturze pokojowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 średnie jajko
szczypta soli
Wszystkie składniki ciasta zagnieść ( nie potrzeba schładzać je w lodówce )
Składniki masy;
1 puszkę masy kajmakowej ( 460 g )
1 suchy budyń waniliowy
50 ml zimnego mleka
150 g solonych orzeszków arachidowych ( lub innych )
Wykonanie;
Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wylepić ciastem ( boki i spód )
Następnie nakłuć ciasto widelcem.
Budyń wymieszać z mlekiem.
Masę kajmakową wymieszać mikserem wlewając rozrobiony budyń.
Masę wlać na surowe ciasto i posypać orzeszkami arachidowymi
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 25 – 30 minut ( grzanie górne i dolne )
Polecam również podobny przepis z masą cytrynową