Ciasto z orzechami i pieczoną masą kajmakową

ciasto-z-orzechami-i-pieczona-masa-kajmakowa

Przepis na pieczoną masę kajmakową jest moim nowatorskim pomysłem.

 

Ciasto ;

1,5 szklanki mąki tortowej ( 240 g )

0,5 szklanki cukru pudru ( 60 g )

100 g masła o temperaturze pokojowej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 średnie jajko

szczypta soli

Wszystkie składniki ciasta zagnieść ( nie potrzeba schładzać je w lodówce )

 

Składniki masy;

1 puszkę masy kajmakowej ( 460 g )

1 suchy budyń waniliowy

50 ml zimnego mleka

150 g solonych orzeszków arachidowych ( lub innych )

 

Wykonanie;

Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wylepić ciastem ( boki i spód )

Następnie nakłuć ciasto widelcem.

Budyń wymieszać z mlekiem.

Masę kajmakową wymieszać mikserem wlewając rozrobiony budyń.

Masę wlać na surowe ciasto i posypać orzeszkami arachidowymi

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 25 – 30 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Zamiast masy kajmakowej, ciasto można zrobić z masą cytrynową.

Masa cytrynowa;
1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego (460 g)
3 duże cytryny
2 duże jajka

Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Zagęszczone mleko wymieszać z całymi jajkami, po czym dodać startą skórkę oraz sok z cytryn.

Całość dokładnie wymieszać i wlać na surowe ciasto.

 

 

ciasto-z-orzechami-i-pieczona-masa-kajmakowa21

ciasto-z-orzechami-i-pieczona-masa-kajmakowa16

ciasto-z-orzechami-i-pieczona-masa-kajmakowa001

One comment

  1. Aga pisze:

    ależ ono musiało być pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *