Tarta z masą cytrynową

 

img_2711-crop

200 g mąki
75 g zimnego masła
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Wszystkie składniki ciasta zagnieść i włożyć na 30 minut do lodówki,po czym rozwałkować między dwoma arkuszami papieru pergaminowego .
Wylepić ciastem formę do tarty o średnicy 26 cm(lub tortownicy)uprzednio wysmarowaną margaryną.
Ciasto bardzo gęsto nakłuć widelcem, po czym włożyć no nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut, w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i lekko ostudzić.

Masa cytrynowa;
1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego (460 g)
3 duże cytryny
2 duże jajka

Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Do mleka wbić jajka, wymieszać, następnie dodać skórkę oraz sok z cytryny, ponownie wymieszać i wlać masę na podpieczone ciasto.

Ponownie włożyć do piekarnika na około 10-15 minut.