Śledzie w oleju z warzywami

Śledzie w oleju inaczej

 

800 g filetów śledziowych (matiasy )

350 g ogórków konserwowych

8 szt pomidorów suszonych w oleju

2 płaskie łyżki posiekanej natki pietruszki

2 średnie cebule

5 dużych ząbków czosnku

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego

300 ml oleju

125 ml zalewy octowej z ogórków konserwowych

 

Słone śledzie włożyć do zimnej wody i wymoczyć aby nie były zbyt słone.

Następnie wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.

Olej wymieszać z zalewą octową z ogórków.

Pomidory, ogórki, cebulę pokroić w kosteczkę i włożyć do miski ( lub słoika )

Do pokrojonych warzyw dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, maggi, czarny pieprz, pieprz ziołowy i wszystko dokładnie wymieszać.

(do warzyw proponuję dodać jeszcze 0,5 łyżeczki płynnej przyprawy do zup)

Do miski układać partiami na przemian, najpierw trochę warzyw, następnie kawałki śledzi i 4 łyżki oleju z zalewą octową.

Czynność powtarzać aż do skończenia składników.

Śedzie w oleju inaczej 55

Śedzie w oleju inaczej 52

Śledzie w oleju inaczej34