Śledzie w oleju z warzywami
800 g filetów śledziowych (matiasy )
350 g ogórków konserwowych
8 szt pomidorów suszonych w oleju
2 płaskie łyżki posiekanej natki pietruszki
2 średnie cebule
5 dużych ząbków czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
300 ml oleju
125 ml zalewy octowej z ogórków konserwowych
Słone śledzie włożyć do zimnej wody i wymoczyć aby nie były zbyt słone.
Następnie wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.
Olej wymieszać z zalewą octową z ogórków.
Pomidory, ogórki, cebulę pokroić w kosteczkę i włożyć do miski ( lub słoika )
Do pokrojonych warzyw dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, maggi, czarny pieprz, pieprz ziołowy i wszystko dokładnie wymieszać.
(do warzyw proponuję dodać jeszcze 0,5 łyżeczki płynnej przyprawy do zup)
Do miski układać partiami na przemian, najpierw trochę warzyw, następnie kawałki śledzi i 4 łyżki oleju z zalewą octową.
Czynność powtarzać aż do skończenia składników.