Odwracany makowiec na biszkopcie
Do masy makowej dodałam dżem, dzięki temu masa makowa po upieczeniu jest bardziej wilgotna. Ciasto najsmaczniejsze jest na drugi dzień po upieczeniu.
Masa makowa;
600 g suchego mielonego maku ( użyłam mielonego z torebek )
500 ml mleka
4 jajka
0,5 szklanki cukru
4 płaskie łyżki kaszy manny
3 łyżki miodu
2 kopiaste łyżki masła (o temperaturze pokojowej)
150 g dżemu wiśniowego
olejek migdałowy
50 g migdałów w płatkach
50 posiekanych orzechów włoskich
100 g skórki pomarańczowej
100 g rodzynek
Do mielonego maku wlać gorące mleko, wymieszać i lekko wystudzić.
Następnie dodać bakalie oraz pozostałe składniki ( oprócz jajek i cukru)
Wszystko ponownie wymieszać, następnie ubić całe jajka z cukrem na puszystą masę.
Ubite jajka ponownie wymieszać z wystudzoną masą makową.
Całość wlać do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym o średnicy 29 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na 35 minut (grzanie górne i dolne)
Po tym czasie wyjąć mak z piekarnika i na gorący wlać ciasto biszkoptowe.
Ponownie wszystko włożyć do piekarnika na około 20 minut.
Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i odwrócić tak aby biszkopt znajdował się na dole.
Makowiec polać lukrem (użyłam cukier do polew z Diamantu) lub rozpuszczoną czekoladą, można również posypać dodatkowo mielonymi migdałami.
Ciasto biszkoptowe;
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, następnie wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.