Odwracany makowiec na biszkopcie

IMG_9472

Do masy makowej dodałam dżem, dzięki temu masa makowa po upieczeniu nie jest sucha.

Najlepszy jest na drugi dzień po upieczeniu.

Masa makowa;

600 g suchego mielonego maku ( użyłam mielonego z torebek )

500 ml mleka

4 jajka

0,5 szklanki cukru

4 płaskie łyżki kaszy manny

3 łyżki miodu

2 kopiaste łyżki masła (o temperaturze pokojowej)

150 g dżemu wiśniowego

olejek migdałowy

50 g migdałów w płatkach

50 posiekanych orzechów włoskich

100 g skórki pomarańczowej

100 g rodzynek

 

Do mielonego maku wlać gorące mleko, wymieszać i lekko wystudzić.

Następnie dodać bakalie oraz pozostałe składniki ( oprócz jajek i cukru)

Wszystko ponownie wymieszać, następnie ubić całe jajka z cukrem na puszystą masę.

Ubite jajka ponownie wymieszać z wystudzoną masą makową.

Całość wlać do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym o średnicy 29 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na 35 minut (grzanie górne i dolne)

Po tym czasie wyjąć mak z piekarnika i na gorący wlać ciasto biszkoptowe.

Ponownie wszystko włożyć do piekarnika na około 20 minut.

Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i odwrócić tak aby biszkopt znajdował się na dole.

Makowiec polać lukrem (użyłam cukier do polew z Diamantu) lub rozpuszczoną czekoladą, można również posypać dodatkowo mielonymi migdałami.

Ciasto biszkoptowe;

4 jajka

4 łyżki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 łyżki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę, następnie wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.

IMG_9280

IMG_9287

IMG_8494

IMG_9295

IMG_9340

 

IMG_9460