Ciasto podwójnie jagodowe

j

 

Często piekę ciasta na różnych musach owocowym, tym razem zamiast musu użyłam konfitury z jagód.

Ciasto podczas ucierania może się zważyć ale to w niczym nie przeszkadza, podczas pieczenia wszystko połączy się w całość.

Ciasto;

200 g margaryny (o temperaturze pokojowej)

1 słoiczek konfitury z jagód ( 240 g )

6 łyżek cukru

3 średnie jajka

2 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki sody

0,5 szklanki mleka ( 125 ml )

1 laska wanilii

Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku, następnie dodać konfiturę i wymieszać

Do utartej masy dodać ziarnka wanilii, wsypać przesianą mąkę z sodą oraz mleko.

Wszystko wymieszać (używam robota  ETA GRATUSSINO) i wlać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C piec około 45 minut ( grzanie górne i dolne )

Po wystygnięciu przekroić wzdłuż, tak aby powstały 3 placki.

Dolny placek posmarować połową porcji kremu jagodowego, przykryć drugim krążkiem na który położyć pozostałą część kremu.

Całość przykryć ostatnim krążkiem i oblać lukrem ( użyłam cukier do polew z Diamantu, 100 g cukru pudru wymieszałam z 2 łyżkami wody)

Krem jagodowy;

500 g sera mascarpone

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżki cukru pudru

200 g śmietany 30 %

200 g mrożonych jagód

100 ml wody

1 kopiasta łyżeczka żelatyny

Jagody zagotować z wodą, zdjąć z palnika i wsypać żelatynę, cały czas mieszać aż żelatyna się rozpuści po czym odstawić aż owoce ostygną i będą gęstniejące.

Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym.

Mascarpone lekko utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą kremówkę oraz gęstniejące jagody i dobrze wymieszać.

jjjjjjj

jjj

jj

jjjjjj

jjjjj

IMG_9142