Ciasto podwójnie jagodowe
Często piekę ciasta na różnych musach owocowym, tym razem zamiast musu użyłam konfitury z jagód.
Ciasto podczas ucierania może się zważyć ale to w niczym nie przeszkadza, podczas pieczenia wszystko połączy się w całość.
Ciasto;
200 g margaryny (o temperaturze pokojowej)
1 słoiczek konfitury z jagód ( 240 g )
6 łyżek cukru
3 średnie jajka
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki sody
0,5 szklanki mleka ( 125 ml )
1 laska wanilii
Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku, następnie dodać konfiturę i wymieszać
Do utartej masy dodać ziarnka wanilii, wsypać przesianą mąkę z sodą oraz mleko.
Wszystko wymieszać (używam robota ETA GRATUSSINO) i wlać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C piec około 45 minut ( grzanie górne i dolne )
Po wystygnięciu przekroić wzdłuż, tak aby powstały 3 placki.
Dolny placek posmarować połową porcji kremu jagodowego, przykryć drugim krążkiem na który położyć pozostałą część kremu.
Całość przykryć ostatnim krążkiem i oblać lukrem ( użyłam cukier do polew z Diamantu, 100 g cukru pudru wymieszałam z 2 łyżkami wody)
Krem jagodowy;
500 g sera mascarpone
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
200 g śmietany 30 %
200 g mrożonych jagód
100 ml wody
1 kopiasta łyżeczka żelatyny
Jagody zagotować z wodą, zdjąć z palnika i wsypać żelatynę, cały czas mieszać aż żelatyna się rozpuści po czym odstawić aż owoce ostygną i będą gęstniejące.
Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym.
Mascarpone lekko utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą kremówkę oraz gęstniejące jagody i dobrze wymieszać.