Kołduny w rosole z rewelacyjnym ciastem pierogowym.

6ce620ba18

Farsz na oryginalne kołduny powinien zawierać, wołowinę, baraninę i łój.

Nie lubię baraniny ani łoju, dlatego często robię farsz z mielonej cielęciny albo z uda indyka, a mięso wołowe często mieszam z mięsem wieprzowym.

Ciasto może być tradycyjna, takie jak robi się uszka, ja tym razem zrobiłam na maślance.

Ciasto wychodzi miękkie i bardzo plastyczne, można je nadziewać różnymi farszami.

 

Farsz mięsny
80 dkg mielonej wołowiny ( może być wymieszana pół na pół  z mięsem wieprzowym)
2 duże cebule starte na tarce
5 ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę)
1 kopiasta łyżka majeranku (roztartego w dłoniach)
1 łyżeczka soli
pieprz-do smaku

Wszystko razem wymieszać.

Do farszu można jeszcze wlać 100 ml zimnej wody lub rosołu, dzięki temu mięso nie będzie twarde.

Wymieszany farsz włożyć na godziną do lodówki aby stężał.

 

Ciasto na pierogi
500 g mąki
około 0,5 litra maślanki lub kefiru
Wszystko zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy
Wykrawać kieliszkiem małe kółeczka na które kłaść około pół łyżeczki mięsa.

Pierożki muszą być na tyle małe, żeby można je było brać łyżką na jeden kęs.
(można je również zrobić tak jak na zdjęciu,w kształcie uszek)
Najprościej zrobić sobie wcześniej małe mięsne kuleczki i kłaść je na ciasto, wtedy łatwiej je zlepiać.

Gotować w rosole, po czym podawać z tymże rosołem.
Rosołu w miseczce powinno być tylko tyle aby lekko pokrył kołduny.