Rolady drobiowe faszerowane włoszczyzną i szpinakiem
1 kg małych pojedynczych piersi z kurczaka
Farsz;
450 g mrożonego szpinaku
450 mrożonej włoszczyzny w słupkach
100 g sera pleśniowego (typu gorgonzola)
100 g serka śmietankowego (lub feta)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 cebula
0,5 świeżo startej gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju, następnie dodać mrożony szpinak, włoszczyznę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Całość dusić około 10 minut, następnie smażyć bez przykrycia aż wyparuje woda.
Dodać pokruszony ser pleśniowy i mieszać aż się rozpuści, na końcu dodać serek śmietankowy, gałkę muszkatołową, pieprz i w razie konieczności szczyptę soli.
Farsz wystudzić i ułożyć na rozbitych piersiach z kurczaka.
Każdą roladę zawinąć bawełniana nicią i usmażyć na gorącym tłuszczu.
Następnie mięso ułożyć w naczyniu i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° na około 25 minut (lub dusić pod przykryciem)