Rolady drobiowe faszerowane włoszczyzną i szpinakiem

1 kg małych pojedynczych piersi z kurczaka

Farsz;

450 g mrożonego szpinaku

450 mrożonej włoszczyzny w słupkach

100 g sera pleśniowego (typu gorgonzola)

100 g serka śmietankowego (lub feta)

2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju

1 cebula

0,5 świeżo startej gałki muszkatołowej

sól

pieprz

 

Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju, następnie dodać mrożony szpinak, włoszczyznę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Całość dusić około 10 minut, następnie smażyć bez przykrycia aż wyparuje woda.

Dodać pokruszony ser pleśniowy i mieszać aż się rozpuści, na końcu dodać serek śmietankowy, gałkę muszkatołową, pieprz i w razie konieczności szczyptę soli.

Farsz wystudzić i ułożyć na rozbitych piersiach z kurczaka.

Każdą roladę zawinąć bawełniana nicią i usmażyć na gorącym tłuszczu.

Następnie mięso ułożyć w naczyniu i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° na około 25 minut (lub dusić pod przykryciem)