Zapiekanka drobiowa z młodą kapustą i kaszą gryczaną
1 kg mielonej piersi z kurczaka
3 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej
1 mała młoda kapusta
1 pęczek koperku
1 pęczek zielonej cebulki
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki sosu sojowego ( użyłam ciemnego )
1 kopiasta łyżeczka soli
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
4 jajka
2 łyżki kaszy manny
100 ml zimnej wody
Kapustę pokroić w małą kostkę, dodać mieloną pierś, posiekaną natkę pietruszki i koperku, pokrojoną na drobno cebulkę zieloną, ugotowaną kaszę gryczaną oraz pozostałe składniki.
Wszystko zagniatać przez chwilę, następnie włożyć do naczynia do zapiekania o wymiarach 33 x 25 x 6,5 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° około 40 – 45 minut, bez przykrycia ( grzanie górne i dolne )
Podawać z dowolnym sosem, najlepiej smakuje z sosem grzybowym.