Zapiekanka drobiowa z młodą kapustą i kaszą gryczaną

1 kg mielonej piersi z kurczaka

3 woreczki ugotowanej kaszy gryczanej

1 mała młoda kapusta

1 pęczek koperku

1 pęczek zielonej cebulki

1 pęczek natki pietruszki

2 łyżeczki sosu sojowego ( użyłam ciemnego )

1 kopiasta łyżeczka soli

0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

4 jajka

2 łyżki kaszy manny

100 ml zimnej wody

 

Kapustę pokroić w małą kostkę, dodać mieloną pierś, posiekaną natkę pietruszki i koperku, pokrojoną na drobno cebulkę zieloną, ugotowaną kaszę gryczaną oraz pozostałe składniki.

Wszystko zagniatać przez chwilę, następnie włożyć do naczynia do zapiekania o wymiarach 33 x 25 x 6,5 cm.

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° około 40 – 45 minut, bez przykrycia ( grzanie górne i dolne )

Podawać z dowolnym sosem, najlepiej smakuje z sosem grzybowym.