Zupa porowa z pieczarkami i mielonym mięsem

Zupa porowa z pieczarkami i mielonym mięsem

 

Zupę proponuje podać jako samodzielne danie,ponieważ jest bardzo sycąca i nie wymaga już podawania drugiego dania.

400 g chudego mielonego mięsa
400 g pieczarek
400 g pora (około 3 duże)
300 g sera topionego z ziołami (lub śmietankowego)
2 litry bulionu (może być więcej)
1 łyżeczka oregano
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Mięso zagnieść z oregano, doprawić solą i pieprzem, po czym formować wilgotnymi dłońmi malutkie pulpeciki.
Pieczarki oraz por pokroić w półplasterki.
Zagotować bulion, wrzucić mięsne pulpeciki oraz pieczarki, podgotować całość około 10 minut po czym wrzucić pokrojony por.
Gdy wszystko będzie miękkie,odlać 1 chochelkę rosołu, wrzucić sery topione, lekko zmiksować, po czym całość wlać z powrotem do zupy.
Doprawić świeżo startą gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem, mieszać na małym ogniu aż ser będzie całkowicie rozpuszczony.
(Po odstawieniu zupy z ognia można wlać 0,5 szklanki słodkiej śmietany)
Podawać z ugotowanym makaronem lub grzankami

Przed wrzuceniem składników do rosołu można je najpierw lekko podsmażyć na patelni, wtedy zupa jest bardziej wyrazista w smaku.