Sernik kokosowy bez spodu
Do wypieku użyłam twaróg półtłusty który przecisnęłam dwukrotnie przez praskę do ziemniaków.
Sernik można również zrobić ze spodem, używając np. gotowych herbatników typu petitki lub kruchego ciasta.
1 kg mielonego twarogu
200 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 jajka
2 budynie waniliowe
400 ml mleka kokosowego
4 łyżki wiórek kokosowych
Boki tortownicy o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem, a dno wyłożyć papierem pergaminowym.
Puszkę mleka kokosowego wlać do miski i lekko zmiksować aż powstanie jednolita konsystencja.
Następnie do mleka dodać zmielony twaróg, całe jajka, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy oraz suche budynie
Całość krótko zmiksować aż do połączenia wszystkich składników.
Masę serową wlać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 ° C na około 75 minut ( grzanie górne i dolne )
Po upieczeniu zostawić w zamkniętym piekarniku przez 15 minut, następnie studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach
Dodatkowo przygotować ;
1 tabliczkę gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka
2 łyżki wiórków kokosowych
Czekoladę z mlekiem roztopić w kąpieli wodnej i polać górę sernika, następnie posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.