Sernik kokosowy bez spodu

Sernik kokosowy bez spodu

 

Do wypieku użyłam twaróg półtłusty który przecisnęłam dwukrotnie przez praskę do ziemniaków.

Sernik można również zrobić ze spodem, używając np. gotowych herbatników typu petitki lub kruchego ciasta.

1 kg mielonego twarogu

200 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

3 jajka

2 budynie waniliowe

400 ml mleka kokosowego

4 łyżki wiórek kokosowych

Boki tortownicy o średnicy 25 cm wysmarować tłuszczem, a dno wyłożyć papierem pergaminowym.

Puszkę mleka kokosowego wlać do miski i lekko zmiksować aż powstanie jednolita konsystencja.

Następnie do mleka dodać zmielony twaróg, całe jajka, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy oraz suche budynie

Całość krótko zmiksować aż do połączenia wszystkich składników.

 

Masę serową wlać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 ° C na około 75 minut ( grzanie górne i dolne )

Po upieczeniu zostawić w zamkniętym piekarniku przez 15 minut, następnie studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach

Dodatkowo przygotować ;

1 tabliczkę gorzkiej czekolady

4 łyżki mleka

2 łyżki wiórków kokosowych

Czekoladę z mlekiem roztopić w kąpieli wodnej i polać górę sernika, następnie posypać wiórkami kokosowymi.

Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.

 

Sernik kokosowy bez spodu0