Ciasto makowo-kokosowe

Ciasto makowo-kokosowe

 

ciasto;
2 jaja
1 szklanka cukru
1 łyżka kakao
2 łyżki dżemu

Wszystko utrzeć,a następnie dodać;

2 szklanki mąki
0,5 kostki dobrej margaryny o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka sody
1 szklanka kefiru

Wszystko wymieszać.
Piec na wysmarowanej i posypanej bułką tartą prostokątnej blaszce, w temperaturze 180 stopni około 20 do 25 minut..

I
Puszka masy makowej ( z Helio )) wymieszać z kieliszkiem dobrego alkoholu

II
Masa kokosowa
4 szklanki kokosu (około 35 dag)
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
2 cukry waniliowe
1 kostka dobrego masła lub margaryny
można dodać kieliszek spirytusu lub wódki

Mleko cukier, cukier waniliowy oraz masło rozpuścić,wsypać kokos.
Gotować około 5 minut cały czas mieszając,na końcu wlać spirytus.

Na upieczony murzynek(lub biszkopt) wyłożyć masą makową,a na nią masę kokosową.
Polać rozpuszczoną czekoladą.

 

WAŻNE;

Ciasta nie pieczemy dłużej niż podano w przepisie, ponieważ zrobi się twarde.

mak

  • jadzia