Cukinia w śmietanie

 

Cukinia-w-śmietanie 1jpg

Danie jest znakomite jako dodatek do drugiego dania

1,5 kg cukinii

1 duża cebula

1 łyżka masła

2 łyżki maggi do zup (lub sos sojowy)

4 ząbki przeciśniętego czosnku

200 ml słodkiej śmietanki ( najlepiej 30 % )

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu

 

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, oraz sól.

Wszystko smażyć bez przykrycia aż woda wyparuje, po czym dodać czosnek, maggi, pieprz, i śmietankę.

Całość jeszcze chwilkę podsmażyć aż do momentu gdy śmietanka trochę wyparuje, a potrawa zgęstnieje.

RADA;

Cukinię pokrojoną w kostkę dobrze jest wcześniej posolić i odstawić na 3 godziny aż odcieknie sok, dopiero wtedy smażyć.