Cukinia w śmietanie
Danie jest znakomite jako dodatek do drugiego dania
1,5 kg cukinii
1 duża cebula
1 łyżka masła
2 łyżki maggi do zup (lub sos sojowy)
4 ząbki przeciśniętego czosnku
200 ml słodkiej śmietanki ( najlepiej 30 % )
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, oraz sól.
Wszystko smażyć bez przykrycia aż woda wyparuje, po czym dodać czosnek, maggi, pieprz, i śmietankę.
Całość jeszcze chwilkę podsmażyć aż do momentu gdy śmietanka trochę wyparuje, a potrawa zgęstnieje.
RADA;
Cukinię pokrojoną w kostkę dobrze jest wcześniej posolić i odstawić na 3 godziny aż odcieknie sok, dopiero wtedy smażyć.