Karkówka na ciepło i na zimno

4d28536746
1,5 kg niewysokiej karkówki
1 słoiczek dowolnej musztardy
1 kg soli

Dodatkowo można przygotować;
mielony pieprz
zioła prowansalskie
5 ząbków czosnku

Karczek nacieramy pieprzem i czosnkiem lub szpikujamy kawałkami czosnku.Nie jest to jednak konieczne.

Na blaszkę do pieczenia lub z piekarnika wsypujemy minimum 0,5 cm soli
Kładziemy mięso na sól,smarujemy boki i górę musztardą (bez spodu)po czym możemy posypać ziołami prowansalskimi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym 180-200 stopni,około 2 godziny.
Karczek sam sobie wchłonie ile potrzebuje soli.

W ten sposób można również upiec szynkę.

Ważne;
Mięsa nie przykrywamy,nie przewracamy oraz niczym nie polewamy, i nie pieczemy go w żadnym żaroodpornym naczyniu.