Ciasto z ciemnym piwem

Ciasto z ciemnym piwem

 

Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm

250 ml ciemnego piwa
250 g margaryny ( lub  masła )
4 łyżki ciemnego kakao
1,5 szklanki cukru
150 ml kwaśnej śmietany
2 jajka
1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki sody

0,5 łyżeczki soli

Do garnka wlać piwo, dodać pokrojoną margarynę, po czym całość podgrzać nie dopuszczając do zagotowania.
Do wystudzonej lub letniej masy piwnej wsypać cukier, sól i przesiane kakao.
W osobnym naczyniu wymieszać śmietanę z jajkami, wlać do piwa z margaryną i dokładnie wymieszać, następnie wsypać przesianą mąkę z sodą.
Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec w temp. 180 stopni przez około 50 minut
Po przestudzeniu przekroić na pół i przełożyć masą śmietankową.

Masa śmietankowa;
400 ml śmietany kremówki
250 ml serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 płaskie łyżeczki żelatyny

1/4 szklanki zimnej wody

Żelatynę zalać zimną woda, odstawić aż napęczniej po czym rozpuścić na małym płomieniu Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, dodać ser utarty z cukrem pudrem i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.

Trochę masy zostawić i posmarować górę ciasta dowolnie ozdabiając, w tym wypadku użyłam kolorowego kokosu gdzie niewielką ilość wsypałam również do masy.