Sernik z musem brzoskwiniowym i glazurą
Do sernika użyłam brzoskwinie z puszki które wcześniej odsączyłam i zmiksowałam.
Jedna puszka wystarczy do sera i na glazurę.
Do pieczenia używam zawsze szklanki o pojemności 250 ml.
Ciasto;
160 g mąki tortowej ( 1 szklanka )
60 masła o temperaturze pokojowej
2 łyżki cukru pudru
1 małe jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki ciasta zagnieść po czym wylepić dno suchej tortownicy o średnicy 26 cm ( bez boków ) Następnie zrobić widelcem dziury.
Masa twarogowa;
1 kg mielonego twarogu
4 średnie jajka
250 g musu z brzoskwiń ( 1 szklanka )
2 opakowania budyniu waniliowego
250 g cukru ( 1 szklanka)
Całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Następnie do utartych jajek dodać zmielony twaróg, mus brzoskwiniowy oraz suche budynie.
Masę wlać na surowe ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 50 minut ( grzanie górne i dolne )
Sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku aż do wystudzenia.
Wystudzony sernik polać ciepłą glazurą brzoskwiniową i pozostawić w chłodnym miejscu na parę godzin.
Glazura;
120 g musu brzoskwiniowego
220 g konfitury morelowej
1 łyżeczka żelatyny
Konfiturę z musem mocno podgrzać, następnie wsypać łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszać ( nie gotować )