Sernik z musem brzoskwiniowym i glazurą

sernik-z-musem-brzoskwiniowym-i-glazura1

Do sernika użyłam brzoskwinie z puszki które wcześniej odsączyłam i zmiksowałam.

Jedna puszka wystarczy do sera i na glazurę.

Do pieczenia używam zawsze szklanki o pojemności 250 ml.

 

Ciasto;

160 g mąki tortowej ( 1 szklanka )

60 masła o temperaturze pokojowej

2 łyżki cukru pudru

1 średnie jajko

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dno tortownicy o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem ( bez boków)

Wszystkie składniki ciasta zagnieść po czym wylepić dno formy ( również bez boków )

Następnie zrobić widelcem dziury w cieście i odstawić blaszkę na 15 minut do lodówki.

 

Masa twarogowa;

1 kg mielonego twarogu

4 średnie jajka

250 g musu z brzoskwiń ( 1 szklanka )

2 opakowania budyniu waniliowego

250 g cukru ( 1 szklanka)

Całe jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.

Następnie do utartych jajek dodać zmielony twaróg, mus brzoskwiniowy oraz suche budynie.

Masę wlać na surowe ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 50 minut ( grzanie górne i dolne )

Sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku aż do wystudzenia.

Wystudzony sernik polać ciepłą glazurą brzoskwiniową i pozostawić w chłodnym miejscu na parę godzin.

 

Glazura;

120 g musu brzoskwiniowego

220 g konfitury morelowej

1 łyżeczka żelatyny

Konfiturę z musem mocno podgrzać, następnie wsypać łyżeczkę żelatyny i dokładnie wymieszać ( nie gotować )

sernik-z-musem-brzoskwiniowym-i-glazura13

sernik-z-musem-brzoskwiniowym-i-glazura2

One comment

  1. podoba mi się taka wersja brzoskiwniowego sernika i to bardzo mi się podoba 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*