Pieczarki imprezowe na szybko
Przepis zaczerpnięty od p. Tomasza Strzelczyka, który zmodyfikowałam po swojemu.
W oryginalnym przepisie jest dodana 1 szklanka oleju, więcej cukru i soli, a zamiast octu ryżowego jest 150 ml octu spirytusowego 10 %.
Do pieczarek nie wlewa się wody ponieważ podczas gotowania same puszczają swój sok.
Składniki;
1 kg małych pieczarek
125 ml octu ryżowego 5%
1 kopiasta łyżka soli
2 kopiaste łyżki cukru
8 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
5 kulek ziela angielskiego
4 liście laurowe
duża szczypta mielonej papryki chili
Pieczarki umyć pod bieżącą wodą, następnie wsypać do garnka i dodać pozostałe składniki.
Całość doprowadzić do wrzenia, i od momentu zagotowania, gotować przez 10 minut aż pieczarki pokryją się wodą.
Pieczarki po wystygnięciu są gotowe do zjedzenia.
Można je przechować w lodówce w słoiku około 3 tygodnie (lub nieco dłużej)