Pieczarki imprezowe na szybko

Przepis zaczerpnięty od p. Tomasza Strzelczyka, który zmodyfikowałam po swojemu.

W oryginalnym przepisie jest dodana 1 szklanka oleju, więcej cukru i soli, a zamiast octu ryżowego jest 150 ml octu spirytusowego 10 %.

Do pieczarek nie wlewa się wody ponieważ podczas gotowania same puszczają swój sok.

 

Składniki;

1 kg małych pieczarek

125 ml octu ryżowego 5%

1 kopiasta łyżka soli

2 kopiaste łyżki cukru

8 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki

5 kulek ziela angielskiego

4 liście laurowe

duża szczypta mielonej papryki chili

Pieczarki umyć pod bieżącą wodą, następnie wsypać do garnka i dodać pozostałe składniki.

Całość doprowadzić do wrzenia, i od momentu zagotowania, gotować przez 10 minut aż pieczarki pokryją się wodą.

Pieczarki po wystygnięciu są gotowe do zjedzenia.

Można je przechować w lodówce w słoiku około 3 tygodnie (lub nieco dłużej)