Pasztet z kaczki z żurawiną i borówką leśną
Kaczkę zamiast gotować można podpiec, a potem dusić pod przykryciem.
Białka można ubić i wymieszać z masą mięsną, pasztet jest wtedy bardziej puszysty i smarowny.
Do rosołu potrzeba ;
1 kaczka (około 2 kg)
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 duża cebula
0,5 selera
3 liście laurowe
1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego
6 kulek ziela angielskiego
0,5 łyżki soli
woda ( tyle aby wszystko w garnku było przykryte)
Kaczkę podzielić na mniejsze części, zalać zimną wodą, dodać warzywa, sól i przyprawy.
Ugotować do miękkości.
Dodatkowo przygotować;
1 łyżkę masła klarowanego (lub oleju)
500 g wątróbki kaczej (lub drobiowej)
3 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
0,5 świeżo startej gałki muszkatołowej
3 surowe średnie jajka
3 łyżki kaszy manny
3/4 szklanki rosołu
150 g suszonej żurawiny
( można dodać 1 łyżkę majeranku)
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z wątróbką, następnie zmielić z obraną od kości kaczką i ugotowanymi warzywami.
Dodać kaszę manną, jajka, rosół, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz żurawinę.
Wszystko wymieszać i doprawić pieprzem mielonym, solą i gałką muszkatołową.
Przełożyć do wsmarowanej i posypanej bułką tartą keksówki o wymiarze 12 x 32 cm
(lub dwóch mniejszych)
Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C
Po upieczeniu i wystudzeniu, na górę wyłożyć słoiczek borówki leśnej.
Na górę upieczonego pasztetu potrzeba;
1 słoiczek borówki leśnej (290 g)