Pasztet z kaczki z żurawiną i borówką leśną

Kaczkę zamiast gotować można podpiec, a potem dusić pod przykryciem.

Białka można ubić i wymieszać z masą mięsną, pasztet jest wtedy bardziej puszysty i smarowny.

 

Do rosołu potrzeba ;

1 kaczka (około 2 kg)

2 średnie marchewki

1 pietruszka

1 duża cebula

0,5 selera

3 liście laurowe

1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego

6 kulek ziela angielskiego

0,5 łyżki soli

woda ( tyle aby wszystko w garnku było przykryte)

 

Kaczkę podzielić na mniejsze części, zalać zimną wodą, dodać warzywa, sól i przyprawy.

Ugotować do miękkości.

 

Dodatkowo przygotować;

1 łyżkę masła klarowanego (lub oleju)

500 g wątróbki kaczej (lub drobiowej)

3 ząbki czosnku

0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

0,5 świeżo startej gałki muszkatołowej

3 surowe średnie jajka

3 łyżki kaszy manny

3/4 szklanki rosołu

150 g suszonej żurawiny

( można dodać 1 łyżkę majeranku)

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z wątróbką, następnie zmielić z obraną od kości kaczką i ugotowanymi warzywami.

Dodać kaszę manną, jajka, rosół, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz żurawinę.

Wszystko wymieszać i doprawić pieprzem mielonym, solą i gałką muszkatołową.

Przełożyć do wsmarowanej i posypanej bułką tartą keksówki o wymiarze 12 x 32 cm

(lub dwóch mniejszych)

 

Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C

Po upieczeniu i wystudzeniu, na górę wyłożyć słoiczek borówki leśnej.

Na górę upieczonego pasztetu potrzeba;

1 słoiczek borówki leśnej (290 g)