Udka kurczaka i ziemniaki pieczone na soli

Szybki i prosty obiad z piekarnika, dla 4 osób.

Udka położone na soli już nie ruszać, bo spód za bardzo obklei się solą i kurczak będzie za słony.

 

Składniki

1 kg soli

4 średnie udka kurczaka

1200 g małych młodych ziemniaków

3 łyżeczki oleju

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

1 łyżeczka mielonego kminku (można pominąć)

1 łyżeczka czerwonej papryki

 

Ziemniaki umyć, wysuszyć i wymieszać z 2 łyżeczkami oleju, rozmarynem i ewentualnie mielonym kminkiem.

Skórę z udek kurczaka posmarować resztą oleju i posypać papryką.

Na dno naczynia lub formy wsypać sól, położyć udka oraz ziemniaki.

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C, piec bez przykrycia około 50 minut (grzanie górne i dolne)

 

Polecam również;

Ćwiartki na kiszonej kapuście

Śląski panszkraut