Udka kurczaka i ziemniaki pieczone na soli
Szybki i prosty obiad z piekarnika, dla 4 osób.
Udka położone na soli już nie ruszać, bo spód za bardzo obklei się solą i kurczak będzie za słony.
Składniki
1 kg soli
4 średnie udka kurczaka
1200 g małych młodych ziemniaków
3 łyżeczki oleju
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka mielonego kminku (można pominąć)
1 łyżeczka czerwonej papryki
Ziemniaki umyć, wysuszyć i wymieszać z 2 łyżeczkami oleju, rozmarynem i ewentualnie mielonym kminkiem.
Skórę z udek kurczaka posmarować resztą oleju i posypać papryką.
Na dno naczynia lub formy wsypać sól, położyć udka oraz ziemniaki.
Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C, piec bez przykrycia około 50 minut (grzanie górne i dolne)
Polecam również;