Śląski panszkraut (ciapkapusta)
Jest to potrawa śląska składająca się z gotowanych ziemniaków, kapusty i boczku wędzonego.
W każdym tradycyjnym śląskim domu, potrawa nazywana jest inaczej, czasem to panczkraut, ciapkapusta albo ciaperkapusta.
Składniki;
1 kg ziemniaków
60 dkg kapusty kiszonej (może być więcej)
20 dkg boczku wędzonego (lub nieco więcej)
1 cebula pokrojona w kosteczkę
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
pieprz
sól
parę kropel przyprawy do zup
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
W osobnym garnku ugotować posiekaną kapustę z liściem laurowym i zielem angielskim.
Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na skwarki, dodając pod koniec cebulę którą smażyć na szklisto.
Odcedzić ziemniaki i kapustę.
Ugotowane ziemniaki utłuc, dodać kapustę oraz boczek z cebulką, następnie wszystko wymieszać doprawiając solą, pieprzem oraz paroma kroplami przyprawy do zup.
Jeść na ciepło ze sztuką mięsa lub mielonym kotletem, najlepiej jednak smakuje z pieczonymi żeberkami.
Zamiast boczku można dodać do ziemniaków 2 łyżki smalcu ze skwarkami.
Porada;
Farsz można również zrobić w formie kotletów ziemniaczanych dodając duże surowe jajko (boczek można wtedy pominąć)
Poniżej jest stare zdjęcie tej potrawy.