Śląski panszkraut (ciapkapusta)

 

Jest to potrawa śląska składająca się z gotowanych ziemniaków, kapusty i boczku wędzonego.

W każdym tradycyjnym śląskim domu, potrawa nazywana jest inaczej, czasem to panczkraut, ciapkapusta albo ciaperkapusta.

 

Składniki;

1 kg ziemniaków

60 dkg kapusty kiszonej (może być więcej)

20 dkg boczku wędzonego (lub nieco więcej)

1 cebula pokrojona w kosteczkę

1 liść laurowy

2 ziela angielskie

pieprz

sól

parę kropel przyprawy do zup

 

 

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.

W osobnym garnku ugotować posiekaną kapustę z liściem laurowym i zielem angielskim.

Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na skwarki, dodając pod koniec cebulę którą smażyć na szklisto.

Odcedzić ziemniaki i kapustę.

Ugotowane ziemniaki utłuc, dodać kapustę oraz boczek z cebulką, następnie wszystko wymieszać doprawiając solą, pieprzem oraz paroma kroplami przyprawy do zup.

Jeść na ciepło ze sztuką mięsa lub mielonym kotletem, najlepiej jednak smakuje z pieczonymi żeberkami.

Zamiast boczku można dodać do ziemniaków 2 łyżki smalcu ze skwarkami.

 

Porada;

Farsz można również zrobić w formie kotletów ziemniaczanych dodając duże surowe jajko (boczek można wtedy pominąć)

 

Poniżej jest stare zdjęcie tej potrawy.