Kurczak na kapuście kiszonej z grzybami
Grzyby można pominąć.
1200 g kiszonej kapusty z marchewką ( można dać mniej )
600 g pieczarek ( lub mieszanych grzybów)
2 łyżeczki masła
4 kopiaste łyżki prażonej cebuli ( lub smażonej)
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
6 ćwiartek z kurczaka (opcjonalnie)
przyprawa do kurczaka
150 ml wody
Pieczarki pokroić i usmażyć na maśle.
Kapustę posiekać i wymieszać z usmażonymi grzybami, z prażoną cebulą, pieprzem, kminkiem, liściem laurowym oraz z zielem angielskim ( lub użyć gotowej przyprawy do kapusty )
Kapustę z przyprawami wyłożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika.
Do blaszki z kapustą wlać wodę, na kapuście ułożyć ćwiartki kurczaka posypane przyprawą do kurczaka.
Całość bez przykrycia wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C, na około 60 minut ( grzanie górne i dolne)
Zdjęcie kurczaka z mojego bloga ukradło wiele stron internetowych, nawet zagraniczne. Jest to nieuczciwe i bardzo przykre.
Znalazłam je między innymi na tych stronach;
https://www.kulinarneinfo.pl/kurczak-na-kwasnej-kapuscie/
https://www.agusiagotuje.pl/kurczak-kwasna-kapusta/
http://dobrenastawienie.blogspot.com/2019/02/pieczony-kurczak-na-kwasnej-kapuscie.html