Kurczak na kapuście kiszonej z grzybami

Kurczak na kapuście kiszonej z grzybami

Grzyby można pominąć.

 

1200 g kiszonej kapusty z marchewką ( można dać mniej )

600 g pieczarek ( lub mieszanych grzybów)

2 łyżeczki masła

4 kopiaste łyżki prażonej cebuli ( lub smażonej)

1 łyżeczka mielonego kminku

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

3 liście laurowe

5 kulek ziela angielskiego

6 ćwiartek z kurczaka (opcjonalnie)

przyprawa do kurczaka

150 ml wody

 

Pieczarki pokroić i usmażyć na maśle.

Kapustę posiekać i wymieszać z usmażonymi grzybami, z prażoną cebulą, pieprzem, kminkiem, liściem laurowym oraz z zielem angielskim ( lub użyć gotowej przyprawy do kapusty )

Kapustę z przyprawami wyłożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika.

Do blaszki z kapustą wlać wodę, na kapuście ułożyć ćwiartki kurczaka posypane przyprawą do kurczaka.

Całość bez przykrycia wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 °C,  na około 60 minut ( grzanie górne i dolne)

Kurczak na kapuście kiszonej z grzybami3