Puszyste bułeczki z rodzynkami
Przepis na szklankę o pojemności 250 ml.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Z tej ilości ciasta wychodzi 18 bułeczek.
Ciasto:
4 szklanki mąki tortowej ( 640 g )
0,5 szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego
80 g miękkiego masła
25 g świeżych drożdży
1 jajko
1 żółtko
1 szklanka rodzynek ( 150 g )
duża szczypta soli
Dodatkowo do posmarowania wyrośniętych bułeczek przygotować;
1 białko
1 łyżka mleka
Białko z mlekiem roztrzepać.
Wykonanie ciasta;
Drożdże wymieszać z 2 łyżeczkami cukru i 4 łyżkami ciepłego mleka, po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać rozczyn, resztę ciepłego mleka wymieszanego z jogurtem, jajko, żółtko oraz sól, resztę cukru oraz masło.
Wszystko wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski, na końcu wsypać rodzynki.
Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, następnie zagniatając uformować 2 wałki.
Każdy wałek pokroić na 9 części, po czym z każdej części uformować kulkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
Bułeczki przykryć i odstawić na około 20 minut aż podrosną, następnie posmarować roztrzepanym białkiem z łyżką mleka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 15 minut ( grzanie górne i dolne )
Tutaj mam podany przepis na Drożdżowe bułeczki z marmoladą