Puszyste bułeczki z rodzynkami

Przepis na szklankę o pojemności 250 ml.

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Z tej ilości ciasta wychodzi 18 bułeczek.

 

Ciasto:

4 szklanki mąki tortowej ( 640 g )

0,5 szklanki cukru

1 szklanka ciepłego mleka

2 łyżki jogurtu naturalnego

80 g miękkiego masła

25 g świeżych drożdży

1 jajko

1 żółtko

1 szklanka rodzynek ( 150 g )

duża szczypta soli

 

Dodatkowo do posmarowania wyrośniętych bułeczek przygotować;

1 białko

1 łyżka mleka

Białko z mlekiem roztrzepać.

Wykonanie ciasta;

Drożdże wymieszać z 2 łyżeczkami cukru i 4 łyżkami ciepłego mleka, po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do przesianej mąki dodać rozczyn, resztę ciepłego mleka wymieszanego z jogurtem, jajko, żółtko oraz sól, resztę cukru oraz masło.

Wszystko wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski, na końcu wsypać rodzynki.

Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, następnie zagniatając uformować 2 wałki.

Każdy wałek pokroić na 9 części, po czym z każdej części uformować kulkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.

Bułeczki przykryć i odstawić na około 20 minut aż podrosną, następnie posmarować roztrzepanym białkiem z łyżką mleka.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 15 minut ( grzanie górne i dolne )

 

 

Tutaj mam podany przepis na Drożdżowe bułeczki z marmoladą