Karkówka wolno pieczona z solanki
1,5 kg wieprzowego karczku
2,5 litra wody
4,5 łyżki soli
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Dodatkowo;
3 łyżki oleju do podsmażenia mięsa
200 ml wody ( do brytfanny )
Wykonanie;
W ciepłej wodzie rozpuścić sól i wystudzić.
Mięso zalać osoloną wodą i odstawić na 24 godziny do lodówki, w trakcie moczenia obracać kilka razy ( mięso musi być całe pod wodą )
Po tym czasie karczek wysuszyć ręcznikiem papierowym i naszpikować czosnkiem pokrojonym na mniejsze kawałki, następnie natrzeć przyprawami.
Mięso obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, i włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, następnie wlać 200 ml wody i przykryć.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150° około 3 do 3,5 godzin ( w zależności jak wysokie jest mięso )