Karkówka wolno pieczona z solanki

1,5 kg wieprzowego karczku

2,5 litra wody

4,5 łyżki soli

6 ząbków czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

 

Dodatkowo;

3 łyżki oleju do podsmażenia mięsa

200 ml wody ( do brytfanny )

Wykonanie;

W ciepłej wodzie rozpuścić sól i wystudzić.

Mięso zalać osoloną wodą i odstawić na 24 godziny do lodówki, w trakcie moczenia obracać kilka razy ( mięso musi być całe pod wodą )

Po tym czasie karczek wysuszyć ręcznikiem papierowym i naszpikować czosnkiem pokrojonym na mniejsze kawałki, następnie natrzeć przyprawami.

Mięso obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, i włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, następnie wlać 200 ml wody i przykryć.

Piec w piekarniku nagrzanym do 150° około 3 do 3,5 godzin ( w zależności jak wysokie jest mięso )