Tort mleczny z borówkami i malinami
Ciasto można zrobić bez pieczenia, wykładając spód okrągłymi biszkoptami.
Spód biszkoptowy;
3 jajka ( o temperaturze pokojowej )
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki tortowej ( około 60 g )
1 łyżka maki ziemniaczanej ( 20 g
szczypta soli.
Białka ubić na puszystą pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie cały czas miksując, dodawać kolejno po jednym żółtku.
Na końcu wsypać obie przesiane mąki i delikatnie wymieszać ( proszek do pieczenia nie jest konieczny)
Dno tortownicy o średnicy 26 cm ( lub nieco większą ) wyłożyć papierem pergaminowym, po czym wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na 15 minut ( grzanie górne i dolne )
Galaretka z malinami;
450 g malin ( mogą być mrożone )
2 galaretki malinowe
500 ml gorącej wody
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito.
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, następnie wystudzić i wymieszać z przetartym musem malinowym.
Dodatkowo przygotować;
100 g okrągłych biszkoptów.
Masa mleczna z borówkami;
300 g zimnego słodzonego mleka zagęszczonego
250 g zimnego sera mascarpone
400 g jogurtu naturalnego
3 łyżeczki żelatyny
100 ml zimnej wody
250 g borówek amerykańskich
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aż napęcznieje, następnie rozpuścić.
Zimne zagęszczone mleko ubić razem z zimnym serkiem, do momentu aż masa będzie o jednolitej konsystencji i lekko puszysta ( trwa to około 5 do 8 minut)
Następnie do ubitej masy dodać borówki, jogurt i letnią żelatynę.
Wszystko delikatnie wymieszać i odstawić aż będzie tężeć.
Wykonanie;
Tężejącą mleczna masę wlać na upieczony biszkopt.
Następnie na górze ułożyć okrągłe biszkopty i zalać gęstniejącą galaretką z malinami.
Całość włożyć do lodówki parę godzin.
Ciasto można dodatkowo ozdobić rozetkami z bitej śmietany i borówkami.