Ciasto owocowe z masą serową i galaretką
Ciasto można zrobić bez pieczenia biszkoptu, układając na spód około 200 g podłużnych biszkoptów.
Biszkopt;
4 jajka
5 łyżek cukru
4 kopiaste łyżki mąki tortowej
1 budyń waniliowy
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i suchy budyń.
Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem pergaminowym ( tylko dno ) o wym. 40 cm x 25 cm ( lub nieco mniejszą )
Piec w nagrzanym piekarniku w 180° C około 15 minut ( grzanie górne i dolne )
Masa serowa;
0,5 kg chudego sera homogenizowanego
400 g śmietany kremówki 30 %
1 łyżka cukru pudru
2 galaretki truskawkowe
250 ml gorącej wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia.
Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodać ser i gęstniejącą galaretkę.
Wszystko wymieszać, po czym wlać na upieczony i wystudzony biszkopt.
Całość włożyć do lodówki aż masa stężeje.
Dodatkowo przygotować;
2 przezroczyste galaretki o smaku cytrusowym
800 ml gorącej wody
350 g truskawek
250 g borówek
1 puszka mandarynek
Mandarynki odsączyć z wody, a truskawki pokroić w plastry, następnie wszystkie owoce ułożyć na cieście.
Przezroczyste galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż będą tężeć, po czym polać owoce.
Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.