Ciasto owocowe z masą serową i galaretką

Ciasto można zrobić bez pieczenia biszkoptu, układając na spód około 200 g podłużnych biszkoptów.

Biszkopt;

4 jajka

5 łyżek cukru

4 kopiaste łyżki mąki tortowej

1 budyń waniliowy

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i suchy budyń.

Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem pergaminowym ( tylko dno ) o wym. 40 cm x 25 cm ( lub nieco mniejszą )

Piec w nagrzanym piekarniku w 180° C około 15 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Masa serowa;

0,5 kg chudego sera homogenizowanego

400 g śmietany kremówki 30 %

1 łyżka cukru pudru

2 galaretki truskawkowe

250 ml gorącej wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia.

Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodać ser i gęstniejącą galaretkę.

Wszystko wymieszać, po czym wlać na upieczony i wystudzony biszkopt.

Całość włożyć do lodówki aż masa stężeje.

 

Dodatkowo przygotować;

2 przezroczyste galaretki o smaku cytrusowym

800 ml gorącej wody

350 g truskawek

250 g borówek

1 puszka mandarynek

Mandarynki odsączyć z wody, a truskawki pokroić w plastry, następnie wszystkie owoce ułożyć na cieście.

Przezroczyste galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż będą tężeć, po czym polać owoce.

Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.