Placek drożdżowy z owocami

Placek drożdżowy z owocami1

Na owoce położyłam ubite 4 białka z cukrem, które miałam w lodówce. Można je pominąć.

Kruszonka;
25 dkg mąki pszennej
20 dkg cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 żółtko
10 dkg masła
5 dkg margaryny

Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki, wszystko wyrobić i odstawić w chłodne miejsce

Ciasto;
500 dag mąki
35 g świeżych drożdży
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
80 g masła
1 jajko
szczypta soli

Dodatkowo przygotować;
1 kg świeżych lub mrożonych owoców (maliny, truskawki, rabarbar)

Drożdże rozkruszyć i wymieszać z łyżką cukru oraz lekko ciepłym mlekiem, wsypać 2 łyżki łyżki mąki, po czym odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia
Do miski wsypać pozostałą mąkę i cukier, dodać jajko, szczyptę soli, rozpuszczone i wystudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn
Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blaszkę z wyposażenia z piekarnika (wyłożonej papierem do pieczenia ) nakłuć widelcem i ułożyć owoce.
Owoce posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 45-50 minut.